Всеки, който често готви или поне вари яйца, най-вероятно е забелязал кървави петна в жълтъка и се е чудел дали може да се консумира такъв продукт? Решихме да го проверим с помощта на експерти.
„Такива червени петна предизвикват много слухове. Някой смята, че това е пилешки ембрион. Но в птицефермите, където кокошките носят без петел, също се открива кръв в жълтъка. Всъщност това са само малки парченца тъкан или кръв от кръвоносните съдове на жълтъчната торбичка, в която е „раснал“ жълтъкът. Когато торбичката се разкъса, част от кръвта може да навлезе в жълтъка. Такива примеси не представляват заплаха за хората. Можете внимателно да ги извадите с лъжица или нож и да използвате яйцето ”, обяснява нашият експерт диетолог Албер Годин.
Какви са тези червени точки ?
Когато се образува яйце, всичко започва с жълтъчната торбичка. Тя съдържа кръвоносни съдове, които носят кръв и храна. След като жълтъкът узрее, той се освобождава от вече ненужната торба, но понякога кръвта може да попадне в жълтъка по време на този процес.
Освен това, колкото по-стара е "майката" на пилето, толкова по-често се среща такъв дефицит в яйцата. Смята се, че това може да е и леко генетично заболяване.
Често такива примеси се срещат в яйца с кафява черупка. Наистина, преди да бъдат изпратени яйцата за продажба, те се преглеждат със специално устройство и се отхвърлят. Тъмната черупка затруднява добре изследването на яйцето, следователно такъв дефект е по-често срещан при тях. Ако за вас е важно жълтъкът да е чист и без примеси, купувайте само бели яйца с тънка черупка. Шансът да срещнете подобен "ужас" в тях е минимален.
Кръвните петънца в жълтъка не застрашават човешкото здраве, това е само малък недостатък. Следователно яйцата могат да бъдат безопасно варени. Между другото, отхвърлените яйца се пускат в производство за приготвяне на различни продукти. Това е поредното доказателство, че червените точки не са опасни за хората и не са признак на заболяване на яйцата.
Какви яйца не трябва да се ядат?
На първо място, с преминат срок на годност. Например, яйцата за диетична храна се съхраняват не повече от 7 дни. Освен това всички яйца трябва да се съхраняват в хладилник, за да се предотврати размножаването на вредни микроорганизми и бактерии. Кокошето яйце запазва свежестта си в хладилника до 25 дни. Ако измиете яйцата, ще трябва да ги изядете след 12 дни.
Яйцата трябва да се поставят в купа със студена вода преди употреба. Ако яйцето е изплувало, определено не можете да го ядете.
Е, съответно, ако след счупването на яйцето се появи неприятна миризма, в никакъв случай не бива да посягаме към него. Затова се препоръчва да чуквате всяко яйце в отделен съд по време на готвене.
Петната от кафяво и червено в яйчния жълтък не са опасни, така че могат безопасно да се консумират.