Червеното е най-традиционният цвят, в който боядисваме великденските яйца . То символизира пролятата кръв на Исус Христос, когато е бил разпнат на Разпети Петък.
Първото яйце задължително се боядисва в червено, а останалите - по желание.
Днес решихме да заложим на естественото и ще ви научим на няколко трика, с които ще си имате най-ярката натурална червена боя за яйца .
Люспи от лук
Това е най-старият начин за боядисване на яйца в червено - всичко, което трябва да направите, е да напълните тенджерата с люспи от червен лук, да долеете вода (2 л за 10 яйца), 2 лъжички сол и 1 лъжичка оцет.
Сварете яйцата в тази вода по обичайния начин - щом заврат, ги оставете да се варят максимум 10 минути на умерен огън, след това дръпнете от огъня и оставете яйцата да изстинат напълно във водата. Ако люспите са прекалено тъмни, не ги оставяйте дълго време във водата, за да не станат кафяви.
Може предварително да украсите яйцата с различни тревички и растения, да ги увиете в тензух или чорапогащник, след което да ги пуснете във водата с лука.
Сок от вишни
Ако искате яйцата да добият впечатляващо интензивен червен цвят, използвайте сок от вишни. Прави се по същия начин като с люспите от лука - пуснете яйцата в тенджера и ги залейте със сок от вишни, добавете малко сол и оцет.
Сварете ги в сока и оставете да се охладят в него.
Цвекло
Още едно великолепно природно багрило. Процедурата е както със сока от вишни - залейте яйцата със сок от цвекло и ги сварете в него. Ако не искате да са много наситено цикламени, а само нежно виолетови, разредете сока с малко вода.
Смлян червен пипер
Поставете 4 с.л. смлян червен пипер в 1 л вода, добавете малко сол и оцет, и сварете вътре яйцата. Внимавайте да не използвате лют пипер, защото може да попадне в самото яйце.