Червеното вино може да помогне за отслабването, твърдят учени от Орегон, САЩ.
В продължение на 10 седмици екипът подлага на експеримент затлъстели мишки на богат на мазнини хранителен режим, като на половината от животните е даван екстракт от червено вино.
След края на експеримента се установява, че мишките, консумирали вино, не само имат по-малко съхранени мазнини в черния дроб, но и доста понижена кръвна захар.
Според експертите съдържащите се в гроздето киселини забавят растежа на мастните клетки и отлагат развитието на нови такива.
Мишките, лишени от виното, развили затлъстяване на черния дроб и диабетни симптоми.
"Би било чудесно, ако успеем да разработим хранителна стратегия за намаляване на вредното натрупване на мазнини в черния дроб с помощта на обикновени храни като гроздета например", посочват специалистите.
Така че не се притеснявайте да консумирате по чаша червено вино дневно - освен вкусно, е и много полезно.