За съжаление дори такъв здравословен продукт като риба не винаги може да бъде безопасен за вашето здраве. Съставихме „черен списък“ на онези видове риби, които е по-добре никога да не се ядат.
Трудно е да не обичаме рибни ястия: те най-често са подходящи за диетично хранене, тъй като съдържат идеален баланс на протеини, мазнини и въглехидрати, а също така насищат тялото ни с необходимите киселини и микроелементи.
Наскоро говорихме за най-здравословните видове риби, които да включите в седмичното си меню. Но, за съжаление, дори този най-полезен продукт не винаги може да бъде безопасен за вашето здраве. Днес решихме да съставим един вид черен списък на онези сортове риби, които е по-добре да не купуваме или поръчваме в ресторантите.
Скумрия
Доста безобидна на пръв поглед скумрия, която сме свикнали да ядем пушена или осолена, изобщо не е толкова здравословна риба, колкото може да изглежда.
Тази голяма хищна риба натрупва живак, най-опасен за хората, съдържащ се в големи количества в морска вода, замърсена с промишлени емисии. Ако тази риба е вашата любима, яжте я не повече от веднъж месечно.
Тилапия
Тилапия е ценена заради високото си съдържание на лесно смилаем, нискокалоричен протеин и полиненаситени мастни киселини. Приготвянето му е лесно, а броят на прекрасните рецепти с тази риба е просто огромен, но тилапията е строго противопоказана за мнозина.
Факт е, че заедно със здравословните мазнини, тази риба буквално изобилства от вредни. Оттук и забраната за използването на тилапия за всеки, страдащ от сърдечни заболявания. Освен това тилапията е всеядна и в нейното месо лесно могат да се натрупват всякакви токсини, които могат да бъдат опасни за човешкото тяло.
Акула
Всеки от нас поне веднъж в живота си е чувал за изискана пържола от акула - ястие от вкусно и питателно месо, което не съдържа кости. Много е трудно да се готви акула поради специфичната й миризма и затова ястията, приготвени от нея, се считат за деликатес.
Не бързайте обаче, за да поръчате супа от перка от акула или филе от акула в ресторанта(когато ги отворят). Този хищник, както и други риби от нашия списък, е известен със способността си да натрупва много живак в тъканите си.
Лаврак
Лавракът е рядкост на рафтовете на магазините за риба. Недобросъвестните продавачи често подават за него по-евтини видове риба (например пангасиус).
Не се разстройвайте: по-добре е напълно да забравите за тази покупка. Лавракът е известен с високото си съдържание на живак в месото и се препоръчва да се ограничи консумацията му дори за възрастни.