1 3/4 чаша брашно
3/4 чаша овесени (пшеничени) трици
1/2 чаша какао
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/8 ч.л. сол
1 чаша пълномаслено прясно мляко
4 с.л. рапично олио (или обикновено олио)
2 яйца
1 ч.л. чист ванилов екстракт
1 1/4 чаша черешов конфитюр или сладко (с цели плодове, по-рядко)
за шоколадовата глазура:
4 с.л. масло
3 с.л. какао
1 чаша фина захар
2-3 с.л. кипяща вода
В голяма купа разбъркайте всички сухи съставки. В по-малка купа смесете яйцата, млякото, олиото и ванилията с миксер. Прибавете мокрите съставки към сухите, като внимателно разбърквате, докато сместа стане еднородна. В намазнена и набрашнена форма за кейк излейте половината от тестото, след това внимателно покрийте с черешовия конфитюр под формата на пръстен върху тестото, като се стараете да не докосва стените на формата. Отгоре покрийте с останалото тесто, като внимателно загладите. Изпечете за 40 минути са 180 градуса. Когато кейкът е готов, оставете го да изстине в тавичката за 7-8 минути, преди да го обърнете в тортена чиния. Оставете да изстине напълно и нанесете глазурата.
За глазурата: разтопете маслото, разбъркайте в него какаото и захарта. Прибавете лъжица по лъжица от кипящата вода, докато глазурата достигне нужната консистенция. Излейте готовата глазура върху изстиналия кейк и поднесете!