Юни е месецът на черешите - тези вкусни и ярки малки съкровища, които ни примамват да ги опитаме още от дървото! Неслучайно черешата е звездата на днешния ни сладкиш - тя му придава особена свежест и неповторим аромат!
Тъй като обикновено през юни се пада и Черешова задушница, нашето предложение е да го приготвите специално за този ден и да почерпите с него близки и познати. Още по-вкусно става, ако го приготвите не с череши, а с вишни - те му придават много приятна кисела нотка.
Пандишпанен сладкиш с череши
Продукти:
- 2 ч.ч. брашно
- 125 гр. масло
- 1 ч.ч. захар
- 4 яйца
- 200 гр. прясно мляко
- 1/2 бакпулвер
- 1 ванилия
- 1/2 кг череши (вишни)
Приготвяне:
Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавят се отделно разбитите яйца, брашното, смесено с бакпулвера, и ванилията.
Готовото тесто се изсипва с намазана с масло ипоръсена с брашно тава (форма).
От черешите (вишните) се изваждат костилките. После плодовете се овалват в брашно и се нареждат върху тестото.
Сладкишът се пече в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.
След като се охлади, се поръсва с пудра захар, смесена с ванилия, и се нарязва на парчета.
Снимка: iStock
Да ви е сладко!