За черешите:
500 гр. череши (вишни) без костилки
3/4 чаша светъл сироп (виж рецептата в описанието)
Коричка:
1 чаша бланширани бадеми
1/4 чаша захар
1/2 чаша масло
1 чаша брашно
1/2 ч.л. сол
За плънката:
225 гр. Маскарпоне
3/4 чаша гъста сметана
1/4 чаша захар
1-2 с.л. Амарето или 1 ч.л. бадемов екстракт
За ганаша:
(Пригответе ганаша малко преди да направите долната част на сладкиша. Трябва да е топъл, когато заливате с него трохите.)
110 гр. шоколад
1/3 чаша гъста сметана
Сложете черешите в дълбок тиган, заедно със сиропа и оставете сместа да заври. Намалете огъня, така че сосът леко да закъкри, и оставете черешите да се варят до омекване. С решетъчна лъжица ги извадете от сиропа и оставете настрана. Върнете тигана със сиропа на огъня и отново оставете да заври. Продължете да варите, докато течността намалее наполовина. Охладете напълно и разбъркайте със сварените череши. Оставете в хладилника до използването им.
За сиропа: Вземете равни части захар и вода. В тиган за сос оставете водата да заври, добавете захарта, като бъркате непрекъснато, докато се разтвори. Махнете от огъня и охладете напълно, преди да използвате.
В купата на кухненския робот смелете бадемите и захарта на пулсации, докато станат на фин прах. Добавете солта и маслото и отново пулсирайте, докато се смесят. Добавете брашното и смелете, докато сместа оформи трохи. Прехвърлете трохите върху плитка тавичка и ги запечете на 140-150 градуса до златисто-кафяво, като бъркате от време на време.
Разбийте сметаната с 2 с.л. захар, докато се оформят твърди връхчета. В друга купа на бавна скорост разбийте Маскарпонето и Амаретото със захарта до гладка смес. Смесете с разбитата сметана.
В купа за микровълнова фурна смесете шоколада и сметаната и загрявайте за около 60 секунди на микровълновата, така че да се разтопи шоколадът. Разбъркайте, за да се смесят на гладка смес, подобна на шоколадов сос.
Асемблиране:
На дъното на форма за тарт или тортетна форма сложете пласт от трохите, като използвате 1/2—1/3 от приготвеното количество трохи. Оставете останалите за украса.
Излейте ганаша върху трохите и загладете, така че да покрие равномерно всички трохи. Леко разтръскайте формата върху плота, за да може да се разпредели равномерно. Оставете да стегне в хладилник за 15-20 минути.
Разпределете крема (плънката) върху ганаша. Покрийте с прозрачно фолио и отново оставете да стегне в хладилника.
Когато сте готови за поднасяне, извадете черешите и тарта от хладилника. Отцедете черешите добре в гевгир и махнете фолиото от тарта. Поръсете заделените трохи около външния ръб на тарта и запълнете центъра с отцедените череши.