яйца - 5 броя
захар - 120 г
ванилова захар - 1 пакетче
брашно - 50 г
какао - 40 г
бакпулвер - 1/2 пакетче
прясно мляко - 150 мл
прясно мляко - 500 мл, за ваниловия крем
нишесте - 65
ванилия - 1 шушулка
захар - 100 г
шоколад - 100 г бял
сметана - 200 мл за разбиване
череши - 1 консерва коктейлни, отцедени от компот или пресни
сладко - от череши
вишновка - за поръсване на блатовете
За да приготвите блата, отделете жълтъците от белтъците. Разбийте жълтъците със ваниловата и кристалната захар. Пресейте брашното с бакпулвера и какаото и ги разбийте към яйцата. При непрекъснато биене добавете прясното мляко (150 мл). Накрая разбъркайте сместа с разбитите на сняг белтъци с малко захар. Разделете сместа на 2 и изпечете блатовете в предварително загряна фурна на 180 градуса за около 20 минути. Може да изпечете 1 цял блат за 30 минути и после да го разделите на 2 отделни.
За крема разтворете нишестето в малко от млякото, а останалото сложете на котлона заедно със захарта и 1 остъргана шушулка ванилия. Щом кипне, го махнете от котлона, отстранете шушулката и разбъркайте с нишестето. Върнете на котлона и бъркайте, докато се сгъсти. След това разбъркайте с натрошения бял шоколад и махнете от котлона. Оставете да изстине много добре крема и го разбъркайте с предварително разбитата сметана.
В поднос сложете първия блат и го напръскайте хубаво с вишновката. Сложете пласт крем, отгоре разпределете от сладкото от череши и коктейлни череши, намажете пак с крема, докато се покрие, сложете втори блат, отново напръскайте с вишновка и покрийте цялата торта с крем. Направете украса по желание и сложете тортата за 2 часа на хладно.