Най-доброто способ за подпомагане на черния дроб е приемът на кафе - две до три чаши дневно. За предпочитане е да бъде шварц.
Данни за възможен благоприятен ефект дават няколко големи проучвания от последните години в различни държави.
Още по-приятна изненада е съобщение в специализираното издание на Американската асоциация за изучаване на чернодробните заболявания. То цитира ново проучване, направено от екип на Националния онкологичен институт в Бетесда, щата Мериленд.
За поддържане на здравето на черния дроб пиенето на безкофеиновото кафе се оказва също толкова полезно, колкото и традиционната напитка, смятат учените. В предишни изследвания те установили, че консумацията на кафе може да помогне за намаляването на риска от диабет, сърдечносъдови заболявания, неалкохолна сетатоза (затлъстял, омазнен черен дроб), цироза и рак на черния дроб.
В новия си проект искали да проверят какви са възможните ефекти за черния дроб от безкофеиновото кафе. За целта на случаен признак подбрали близо 28 хиляди доброволци на 20 и повече години и им направили кръвни изследвания за проследяване на 4 чернодробни ензима, които традиционно се използват като маркери за функцията на органа.
Предварително всички били анкетирани дали имат траен навик да пият кафе, какво и по колко.
Участниците, съобщили, че обичайната им доза е около три чаши всеки ден, се оказали с по-близки до оптималните стойности на ензимите в сравнение с хората, които не пият кафе. (Но това не отменя факта, че прекаляването е вредно, дори може да бъде опасно.) Изводът бил валиден и за любителите на безкофеиновия вариант на напитката.
За по-голяма точност на заключенията учените взели предвид влиянието на фактори, които имат значимост за зравето на черния дроб, като възрастта, пола, расата, образованието, навици като пушене и пиене на спиртни напитки и др. И изчислили с 25% по-малък риск за наднормени стойности на чернодробните ензими при хората, свикнали с по три чаши кафе на ден.
Тези данни показват, че съставки в популярната напитка, които са различни от кофеина, може да насърчават здравето на черния дроб.
Но кои от хилядите компоненти помагат? Засега няма открояваща се хипотеза. Учените обмислят нови проучвания, за да установят добрите вещества. Идеята им е от евентуалната протекция да се възползват и тези, които не харесват кафе. Ако сте в тази група и се готвите за промяна, не бързайте. Изследването не доказва причинно следствена връзка, не може да се направи препоръка да започнете тепърва да пиете кафе с идеята, че това гарантира здраве. Със сигурност обаче изводите от проучването са успокоение, че традиционното и безкофеиновото кафе не са вредни за черния дроб, обръщат внимание учените.
Освен това винаги е необходимо да се има предвид принципното предупреждение, че да определя лечебни терапии и да дава съвети за превенция, е компетентен единствено докторът ви.