Когато купувате плодове и зеленчуци, обърнете внимание, защото те могат да съдържат огромно количество токсини, които по-късно ще се намират в организма.
Пестициди най-лесно се запазват по кората и заради това трябва внимателно да се мият, но дори и по този начин е невъзможно напълно да ги премахнете.
Това е "черният списък" на 12 -те най- отровни зеленчуци и плодове, които трябва много внимателно да миете.
1. Ябълки - 99% от тях са пълни с пестициди. Плюс това, съдържат 56 различни химикали.
2. Праскови - 85,6% от прасковите съдържат пестициди, смесени с 57 вида химикали.
3. Нектарини - 90,8% от сладките, голи праскови имат два или повече вида пестициди.
4. Ягоди - 13 различни пестициди.
5. Грозде - В една клонка могат да се намерят цели 15 различни вида пестициди.
6. Целина - 13 различни химикали.
7. Спанак - Съдържа комбинация от повече пестициди, които трудно се измиват от листата.
8. Сладък пипер - Почти 70% от тестваните чушки имат пестициди дори и след измиване.
9. Краставици - 68% от тях са лекувани с комбинация от пестициди.
10.
11. Грах - Също като чери доматите, на един плод грах има 13 химикали.
12. Картофи - Един картофи със среден размер има повече пестициди от всяка друга храна.
Най- чистите пък са авокадото. Само 1% онего се оказало отровно.
Подобна е ситуацията и с други екзотични плодове като ананас, киви, папая, манго и пъпеш.
Също така, безопасни за ядене се зелето, броколи, лук и чесън и домати.