Дори 90 процента от черупката от яйцето е изградена от калций , което я прави най-добрият естествен източник на този минерал. Освен калция, черупката от яйце съдържа много важни елементи за човешкото тяло: желязо, мед, манган, цинк, флуор, хром и молибден.
Именно заради това, много експерти препоръчват смляната черупка от яйце като естествена и много полезна. В зависимост от възрастта, дневната доза варира от 1,5 - 3 грама мляна черупка от яйце. При това е важно да знаете, че 1 чаена лъжичка от отварата тежи около 5 грама и съдържа 1600-1800 милиграма калций. Ето как и за които здравни цели можете да използвате тази част от яйцето:
За доброто функциониране на щитовидната жлеза
Обелки от 8 яйца добре почистете ги и ги подсушете, а след това ги надробете. Към получения прах прибавете сок от 2 лимона и го оставете в хладилника да престои няколко дни. Когато всико се разтопи, процедете течността и я смесете с 1 л ракия и 1 килограм мед.
Срещу оплаквания, причинени от гастрит или язва
Една супена лъжица счукани черупки от яйца смесете с 1 супена лъжица захар и 1 супена лъжица смляно индииско орехче. Тази смес консумирайте 20 дни, 3 пъти на ден по 1 супена лъжица, разтворена в малко вода.
За укрепване на организма и прочистване на кръвта
Обелки от 4-5 яйца измийте добре, надробете ги и ги поставете в 300 милилитра вода. Водата съхранявайте в хладилника до седмица и използвайте като питейна вода. Ежедневно консумирайте 2-3 чаши вода с малко лимонов сок.