90 процента от черупката от яйцето се падат на калция, което я прави най-добрият естествен източник на този минерал. Освен калция, черупката от яйце съдържа много важни елементи за човешкото тяло: желязо, мед, манган, цинк, флуор, хром и молибден.
Именно заради това, много експерти препоръчват смелена черупка от яйце като естествена и много ценна добавка от калций. В зависимост от възрастта, препоръчителната дневна доза варира от 1,5 - 3 грама смелена черупка от яйце . При това е важно да знаете, че 1 чаена лъжичка от смелената черупка тежи около 5 грама и съдържа 1600-1800 милиграма калций. Ето как и за кои здравни цели можете да използвате тази част от яйцето, който винаги скочи като отпадък.
За доброто функциониране на щитовидна жлеза вземете обелки от 8 яйца, почистете ги и ги подсушете, а след това надробете. Към полученият прах прибавете сок от 2 лимона и го оставете в хладилника да престои няколко дни. Когато пилинг ще се разтопят, процедете течността и смесете я с 1 л ракия и 1 килограм мед.
Преди употреба, оставете сместа да престои 7 дни, а след това консумирайте го 2-4 пъти на ден, по 1 супена лъжица след хранене.Срещу оплаквания, причинени от гастрит или язва - Една супена лъжица счукани черупки от яйца смесете с 1 супена лъжица захар и 1 супена лъжица смляно индийско орехче. Тази смес консумирайте 20 дни, 3 пъти на ден по 1 супена лъжица, разтворена в малко вода.
- Вземи смлени черупки от яйца на върха на ножа и смесете с 2 супени лъжици лимонов сок. Когато пилинг ще се потопи в сок, добавете 100 милилитра топло мляко. Консумирайте тази смес 2 пъти на ден - сутрин на празен стомах и вечер преди лягане. За укрепване на организма и прочистване на кръвта взеемете обелки от 4-5 яйца.