ЧЕСНОВ хляб на БАЛОНЧЕТА - отгоре хрупкав, вътре пухкаво мек! Италианска работа - няма как да не е вкусно!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
ЧЕСНОВ хляб на БАЛОНЧЕТА - отгоре хрупкав, вътре пухкаво мек! Италианска работа - няма как да не е вкусно!
ЧЕСНОВ хляб на БАЛОНЧЕТА - отгоре хрупкав, вътре пухкаво мек! Италианска работа - няма как да не...
7053
ЧЕСНОВ хляб на БАЛОНЧЕТА - отгоре хрупкав, вътре пухкаво мек! Италианска работа - няма как да не е вкусно!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Чесновият хляб , който ви предлагаме днес, е постен, така че може да се приготвя всеки ден, защото всеки може да го яде. Освен че не съдържа яйца и мляко, този хляб, който напомня традиционната италианска ​​"фокача", е изключително ароматен и вкусен, защото е подправен с чесън и зехтин, а гигантските хрупкави балончета го правят неустоим...

Тестото за хляба на балончета не е необходимо да се меси на ръка, но за да се появят тези гигантски балончета, трябва да се прегъне, което ще видите – много лесен процес, но трябва и да се остави да ферментира на няколко пъти, и то в комбинация на топло-студена ферментация (да престои цяла нощ в хладилника).

Така че, въпреки че цялата процедура е много лесна и проста, тя все пак отнема доста време, така че ако правите тестото днес, имайте предвид, че ще го печете чак утре. Ето какво ви трябва:

Чеснов хляб на балончета

Продукти: 

260 г универсално брашно (или брашно, с което обикновено месите хляб)

200 мл хладка вода

15 мл зехтин

4 г сол

2 г суха мая (половин чаена лъжичка)

За плънката:

70 г чесън

20 г зехтин

1 щипка сол

малко черен пипер

Приготвяне: 

В по-дълбок съд се налива водата и се добавя маята. Разбъркайте, за да се разтвори, след което добавете брашното и солта. Разбъркайте с лъжица или шпатула, докато се получи компактно тесто. Тестото е мокро и лепкаво, така че не го месете на ръка.

лепкаво тесто

Добавете зехтин, след което продължете да "месите" тестото с шпатула до пълното му поемане. Покрийте го с фолио и оставете да втаса на топло за половин час. След изминалото време започва "сгъването".

фокача тесто

Намокрете ръцете си с вода, след това хванете тестото от едната страна и го разтеглете внимателно, сякаш повдигате лист. Сгънете го. Повторете същата процедура от всичките 4 страни. След това отново се покрива с фолио и се оставя да престои 20 минути. Тази процедура трябва да се повтори 3 пъти.

сгънато тесто

След третото прегъване тестото се покрива с фолио и се оставя за една нощ в хладилник, за да протече студената ферментация. На следващия ден намаслете тавата (със среден размер) и просто изсипете тестото вътре. Направете четвъртото сгъване, обърнете го с главата надолу (със сгъвките надолу), след което го оставете за 20 минути.

сгънато тесто

След 20 минути тестото внимателно се разтегля с ръце, след което се оставя заедно с тавата в изключена фурна за окончателно втасване, което трябва да продължи 1-2 часа. През това време пригответе чесновата плънка: нарежете чесъна на тънки лентички, посолете, поръсете с черен пипер и го задушете в зехтин, докато омекне. Оставете настрана да изстине.

фокача с чесън

Когато ферментацията на тестото приключи окончателно, тестото трябва да запълни цялата тава. Намазнете ръцете си и набодете тестото с пръсти.

Колкото повече го боцкате, толкова повече мехурчета ще излязат от него.

фокача мехурчета

Отгоре се изсипва охладеният задушен чесън, след което се пече в предварително загрята фурна на 230 градуса за около 20-25 минути. Оставете изпечения хляб да се охлади малко, след което го нарежете и сервирайте. 

фокача на балончета

фокача резен

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft