1 лимон
1 голямо пиле ( около 1.6 кг)
2 дафинови листа
2 с.л. зехтин (олио)
1 с.л. ситно нарязан розмарин
40 големи скилидки чесън с люспите
300 мл пилешки бульон
300 мл бяло вино
сол и черен пипер
Разрежете лимона на две и поставете половинките във вътрешността на пилето. Вържете краката на пилето с дебел конец. Нмажете с зехтина и поръсете със сол, черен пипер и розмарин. Ппставете го в съд за печене с капак, добавете килидките чесън, виното и бульона. Покрийте с капака и печете в загрята до 190 градуса фурна 1 час и десет минути. Махнете капака и печете още около 20 минути или докато пилето стане златисто кафяво.
Извадете пилето от съда и оставете настрана. С решетъчна лъжица извадете половинта скилидки чесън и запазете цели. Останалите изчистете от люспата и пасирайте заедно с останалия от печенето сос.
Сервирайте пилето със соса и запазените цели скилидки чесън.