Има ли по-вкусен хляб от този с бяло брашно, при това пухкав и мек, овкусен с чесново масло и пресни ароматни подправки? Разбира се, че не! Днес сме ви приготвили една специална рецепта за френски чеснови багети , които са толкова вкусни, че не можеш да спреш да си хапваш. Дори и никога да не сте пекли хляб, няма да имате проблем с тази лесна рецепта.
Френски чеснови багети
Продукти:
300 гр.брашно
140 мл прясно мляко
10 гр.суха мая
щипка сол
100 гр.копър
100 гр.масло
6 скилидки чесън
120 гр.кашкавал
1 яйце
Приготвяне:
Първо пригответе маята. Загрейте леко млякото, трябва да е леко топло, а не горещо, защото тогава маята няма да втаса. Добавете към млякото маята, щипка сол и разбъркайте. Оставете закваската да престои 10-15 минути.
Добавете към тестото пресятото брашно и след това замесете тестото. Тестото трябва да е еластично и да не полепва по ръцете ви. След като омесите тестото, оставете го да втасва на топло място за час.
Докато тестото втасва, пригответе плънката. Разтопете маслото (в микровълновата, на котлона или на водна баня). Измийте копъра и обелете чесъна. Вместо копър може да ползвате и босилек - чудесно става.
Всички съставки за плънката смелете в блендер. Трябва да се получи еднородна зелена маса.
Настържете кашкавала на ренде и го отделете.
Разделете тестото на 2 части.
Разточете една част от тестото на тънък слой. След това равномерно разпределете половината от зеления пълнеж.
Сега поръсете всичко със слой настърган кашкавал.
Навийте тестото на руло.
Нарежете рулото по дължина на две части. След това усучете всяка на спирала.
Преплетете 2-те пружини на плитка и ги притиснете леко. Повторете процедурата с втората част от тестото.
Покрийте тавичка за печене с хартия за печене и отгоре поставете нашите багети. За да се получи румена коричка, намажете ги с жълтък. Пъхнете хляба във фурната за 20-30 минути при температура 200 градуса.
Приятен апетит!