Чесънчето от комшийката, пилето - от мен. Щом разбра, че трябват 40 скилидки, сбърчи нос. Да...
1 Декември 2016
174308
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Днес ще ви изненадаме с нещо необичайно лесно, но изключително вкусно: рецепта за печено пиле. Звучи обикновено, но повярвайте, съвсем не е така!
Пиле "40 скилидки чесън» (Poulet aux 40 gousses d’ail) е рецепта от класическата провансалска кухня , която с течение на времето е придобила множество вариации. Едно нещо, обаче, остава непроменено: 40 скилидки чесън , с които се пълни самата птица, и които изпълват кухнята и цялата къща с невъзможно апетитен аромат!
Провансалско пиле с чесън
СЪСТАВКИ:
- 1 пиле с тегло около 1,5 кг
- 40 скилидки чесън (3-4 големи глави чесън)
- 1 чаша сухо бяло вино
- 1 супена лъжица сухи треви - провансалски билки
- 50 гр. масло
- сол , смлян черен пипер на вкус
ПРИГОТВЯНЕ:
- Загрейте фурната на 180 градуса. Натрийте пилето със сол и черен пипер отвън и отвътре.
- В тавичка с дебело дъно разтопете маслото и леко запържете в него обеления чесън .
- Поставете птицата директно върху приготвения чесън, поръсете с провансалски билки и залейте с виното. Не забравяйте предварително да вържете краката на пилето с канап!
- Пъхнете пилето да се пече в продължение на 1 час, като не забравяйте да го покриете с капак или фолио. След това махнете фолиото, полейте пилето с отделения сок и печете още 30 минути до златисто кафяво.
Между другото, в никакъв случай не изхвърляйте чесън след изпичане! Той е омекнал и се е пропил със соса от пилето, виното и ароматните билки, и е истински деликатес, който да поднесете към месото или да намажете върху печена филийка!
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари