Давали сме ви десетки рецепти за здраве и имунитет с участието на двата най-популярни продукта - чесън и джинджифил . Особено в ситуацията на епидемията от коронавирус тяхната роля в засилване на имунната система дори бе доста преекспонирана.
Оказва се обаче, че тези широко употребявани в ежедневието продукти имат редица странични ефекти , които могат да бъдат противопоказни за някои хора .
Така например, въпреки полезните свойства на джинджифила, този пикантен продукт може да донесе болка в стомаха при хора с функционална диспепсия, а притези, които имат рефлукс (киселини и оригване) и хемороиди, може сериозно да влоши симптомите.
Чесънът също се счита за един от основните провокатори на киселини. Освен това има холеретичен ефект, а при холелитиаза комбинирана с прием на чесън, рискът от обостряне се увеличава.
Освен това, при обостряне на гастрит и колит, чесънът може да бъде опасен, тъй като може да провокира възпаление на стомашно-чревната лигавица.