ЧЕТИРИ вида храни, които не трябва да ядете преди обяд: Колко много грешим всички!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
ЧЕТИРИ вида храни, които не трябва да ядете преди обяд: Колко много грешим всички!
1669
Снимков материал: pixabay.com
ЧЕТИРИ вида храни, които не трябва да ядете преди обяд: Колко много грешим всички!

Силно преработените храни обикновено съдържат изкуствени добавки, консерванти и подсладители. Редовната консумация на храни, съдържащи тези съставки, особено преди обяд, може да бъде вредна, защото повишава нивата на кръвната захар , което води до внезапен спад на енергията и повишено желание за консумация на нездравословни храни по-късно през деня.

Диетолозите Кимбърли Уиман и Варша Хатри са откроили четири много популярни, силно преработени храни, които да избягвате сутрин.

Зърнени храни с високо съдържание на захар

зърнени закуски вреда

Снимка: Pinterest

Захарните зърнени култури преминават през няколко етапа на обработка, включително рафиниране на зърното, добавяне на големи количества захар и добавяне на изкуствени аромати и консерванти.

Тези видове зърна често не съдържат фибри и основни хранителни вещества поради интензивната им обработка.

Ако се консумират преди обяд, зърнените храни с високо съдържание на захар водят до повишаване на нивата на кръвната захар. Този скок предизвиква последващ инсулинов отговор, който понижава кръвната захар, което често води до внезапен спад на кръвната захар, съобщава She Finds.

„Много от зърнените култури, които ядем за закуска, са пълни със захар и имат малка или никаква полезна хранителна стойност.“ Яденето на сладки зърнени храни рано сутрин води до скок на кръвната захар. „Когато нивата на захарта станат твърде ниски или твърде високи, това се отразява на нивата на хормоните, което се отразява на апетита за храна“, посочва Wieman.

Понички

понички с глазура

Снимка: Pinterest

Поничките се правят чрез смесване на рафинирано брашно, захар и мазнина в тесто, което след това се пържи и често се покрива със захарни глазури или пълнежи. Това е храна, богата на прости въглехидрати и нездравословни мазнини. Когато ядете поничка, високото съдържание на захар и рафинирани въглехидрати бързо навлиза в кръвния поток, което води до повишаване на нивата на кръвната захар. Бързият спад в нивата на захарта сигнализира на мозъка, че имате нужда от повече енергия, което ви кара да жадувате за повече висококалорични и мазни храни.

Wieman обяснява, че „тези храни са станали много често срещани в сутрешната рутина на хората. Въпреки това, тъй като са с високо съдържание на захар и наситени мазнини, те могат да доведат до високи нива на кръвната захар и да допринесат за развитието на инсулинова резистентност."

Геврек

сусамен геврек

Снимка: Pinterest

Много хора обичат да ядат гевреци, защото могат да се консумират в различни солени и сладки комбинации. Когато се приготвят, в началото на процеса се правят от смес от вода, мая, захар и добавки като сол или мазнина. След оформянето те се приготвят за кратко във вряща вода преди изпичане, за да им се придаде текстура, съобщава She Finds.

„Въпреки че гевреците могат да се считат за основна закуска, която обикновено се консумира преди обяд, те също са отговорни за големия скок в нивата на кръвната захар. Те са направени главно от рафинирани зърна, които имат минимално съдържание на фибри. Това означава, че могат да предизвикат голям скок в нивата на кръвната захар“, твърди диетоложката.

Ако вече ви се яде нещо като геврек, внимавайте какъв вид и в какви комбинации го ядете. „Изборът на пълнозърнест геврек, изяждането само на половин геврек или добавянето на здравословен източник на протеини или мазнини към вашия геврек са всички начини за намаляване на скоковете на кръвната захар“, добавя Wiman.

Бързо замразени ястия

замразени пици

Снимка: Pinterest

Замразените храни за закуска, като замразени пици, гофрети, палачинки, колбаси и други подобни, съдържат добавени захари, нездравословни мазнини и високи нива на натрий. Рафинираните въглехидрати, като тези в тези замразени храни, често не съдържат фибри, които помагат за забавянето на усвояването на захарта в кръвния поток. Без фибри въглехидратите се усвояват бързо, което води до бързи скокове на кръвната захар.

Диетологът Хатри обяснява, че „замразените ястия са удобни, но често са пълни с добавки, нездравословни масла и твърде много сол.

Друг проблем със замразените ястия е, че те не са подходящи за диети. „В замразените ястия липсват пресни съставки, които ги правят подходящи за диети, които искат да поддържат теглото си през целия ден“, заключава Хатри.

 

Заглавна снимка: Pinterest

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft