Предлагаме ви да изпечете чийзкейка наобратно ! Ще разберете защо "наобратно" в процеса на готвене. Сладкишът е чудесна комбинация от нежен пълнеж от извара и ефирен пандишпан с шоколадови парченца. Децата ще бъдат особено доволни! Не забравяйте да се подготвите, като си запишете необходимите продукти за този уникален Обратен чийзкейк :
Чийзкейк наобратно
Продукти:
За крема с извара:
- Извара (10% масленост) - 800 g
- Яйца - 4 бр.
- Заквасена сметана (26% масленост) - 250 гр.
- Царевично нишесте - 60 гр.
- Захар - 160гр.
- Ванилия - 1/3 ч.л.
За блата:
- Яйца - 3 бр.
- Захар - 80гр.
- Пшенично брашно - 80гр.
- Слънчогледово олио - 10 g
- Черен шоколад (56% какао, 50 г за блата + 50 г за топинга) - 100 г
- Масло (за намазване на формата) - 30 гр.
Приготвяне:
Първо пригответе пълнежа от извара. За целта разбийте 4 предварително отделени белтъка в суха и чиста купа. Разбийте на средна скорост до светла и лека пяна. След това на части добавете 160 г захар и постепенно увеличете скоростта. Белтъците се разбиват до твърди връхчета.
Отделно се смесват 4 жълтъка и 1/3 ч.л. ванилия. Добавете 60 г царевично нишесте и 250 г пълномаслена заквасена сметана. Смесете всичко.
След това смесете белтъчната и жълтъчната маса и добавете 800 г извара. Първо разбийте изварата с блендер, така че плънката да е по-нежна в процеса на готвене. Разбъркайте всичко добре, оставете настрана и направете блата.
За него също отделяме предварително белтъците на 3 яйца от жълтъците. Белтъците се разбиват на средна скорост до светла и лека пяна. След това добавете 80 г захар и постепенно увеличете скоростта. Белтъците се разбиват до твърди връхчета.
Смесете жълтъците един по един с разбитите белтъци. Там също добавете 10 g растително масло.
Пресейте 80 г пшенично брашно и разбъркайте внимателно, така че масата да не загуби своята пухкавост.
Предварително нарежете с нож 50 гр. шоколад (съдържание на какао 56%). Добавете тези парченца шоколад към тестото и разбъркайте внимателно.
Печете във форма с пръстен с диаметър 24 см.
Отгоре изсипете бисквитено тесто на малки порции и заравнете внимателно с шпатула. Можете да използвате сладкарски пош и да шприцовате тестото в кръг, като започнете от външния голям кръг. Не натискайте тестото твърде силно.
Печете сладкиша във фурната за около 50 минути. Отгоре блатът трябва да се запече добре.
Извадете чийзкейка от фурната и го оставете да изстине напълно. Ще спадне малко като изстине, но в това няма нищо лошо. Извадете го от формата и го обърнете с изварата нагоре. Така блатът ще се озове на дъното.
Отстранете внимателно хартията за печене и обилно поръсете сладкиша с настърган шоколад.
Чийзкейкът наопаки е готов! Добър апетит!