За основата:
1 с.л. захар
1/8 ч.л. смляна канела
5 бр. големи грахамови бисквити
3 с.л. разтопено масло
За плънката:
225 гр. (1 опаковка) крема сирене на стайна температура
1 яйце
1 малък лимон - сока и кората
1/2 чаша фина захар
1 чаша пресни боровинки, измити и подсушени
пудра захар за поръсване
Загрейте фурната на 160 градуса. Намазнете дъното и стените на тавичка с размери 23х13 см. и покрийте с хартия за печене, като оставите хартията да стърчи от формата, така че да може да извадите по-лесно тестото. Притиснете хартията добре към съда и оформете ръбчетата.
В блендер смелете бисквитите до фини трохи. Прехвърлете ги в купа и разбъркайте в тях 1 с.л. захар и 1/8 ч.л. канела. Прибавете маслото и разбъркайте, за да се поеме от трохите. Прехвърлете сместа във формата и притиснете добре с дъното на чаша. Изпечете за 12 минути, докато коричката стане златиста. Оставете да се охлади.
За плънката: в купа разбийте яйцата, 1/2 чаша захар, кората и сока от лимона. Прибавете крема сиренето и разбийте на ниска степен на миксера, докато стане гладка сместа. Излейте плънката върху приготвената коричка и отгоре поръсете с боровинките.
Печете 30 минути. Извадете от фурната и охладете напълно в тавичката. След това сложете съда в хладилника и оставете за поне 3 часа или за цяла нощ. Извадете чийзкейка от формата с помощта на стърчащата хартия. Нарежете на пастички и поръсете с пудра захар.