за 12-16 порции:
За коричката:
2 чаши грахамови бисквити – обикновени или шоколадови, натрошени
6 с.л.(85g) разтопено масло
За плънката:
около 1 кг. крема сирене, на стайна температура
1 2/3 чаши пудра захар
5 яйца
1/3 до 1/2 чаша (зависи от вкуса) ликьор Айриш крийм (Бейлис)
1 с.л. ванилов екстракт
1 чаша полусладък шоколадов чипс (натрошен на дребно шоколад)
1 ч.л. брашно
За топинга:
1 чаша гъста сметана
2 с.л. пудра захар
1 ч.л. екстракт кафе (по желание)
За украса: (опционално)
Готов шоколадов сироп
За коричката:
Загрейте фурната на 160 градуса. Намазнете леко форма с подвижно дъно и диаметър 25 см. Смесете трохите и разтопеното масло в купа, след това притиснете получената смес към дъното и стените на формата (около 2 см. ръбче). Изпечете до светло кафяво – около 7 минути. Оставете фурната пусната.
За плънката:
С миксер или кухненски робот подходящата приставка разбийте крема сиренето до гладка смес. Постепенно добавяйте захарта и разбивайте. Прибавете едно по едно яйцата, като продължите да разбивате след всяко. Смесете вътре ликьора и ванилията. Разбъркайте 1/2 чаша шоколадов чипс и 1 ч.л. брашно в малка купа; внимателно прибавете сместа към тази с крема сиренето, като разбърквате. Излейте получената смес в коричката. Оставете настрана останалия шоколад.
Сложете чийзкейка в загрятата фурна и печете, докато при натиск центъра му възвръща формата си и придобие златистокафяв цвят – около 1 час и 20 минути. Охладете чийзкейка напълно, след това освободете стените на формата.
За топинга:
Когато чийзкейкът изстине напълно, разбийте сметаната и захарта с миксер. Прибавете екстракта кафе (ако използвате такъв) и бийте, докато се образуват твърди връхчета. С кухненски пош и накрайник за декорация шприцовайте сметаната по ръба на чийзкейка. Украсете отгоре с останалия шоколадов чипс. При поднасянето може по желание да поръсите малко количество шоколадов сироп във всяка чиния, след това върху соса да сложите парченце от кейка.