150 гр. разтопено масло
250 гр. натрошени бисквити (какъвто вид предпочитате)
350 гр. гъста сметана с 35% съдържание на мазнини
200 гр. сирене антотирос (anthotyros – вид непастьоризирано прясно сирене) - неосолено
200 гр. сирене манури (manouri – прясно бяло суроватно сирене, козе или овче)
100 гр. ксиномизитра (xinomizithra – вид суроватно сирене с малко добавено мляко)
60 гр. пудра захар
За смокиновия сос:
1 кг. смокини, необелени, + 1 или няколко за декорация
4 с.л. мед
80 мл. коняк
***Ако не може да откриете в магазините някое от сирената, просто заменете с подобен вид сирене по Ваше усмотрение или сиренето, което обикновено използвате за чийзкейк.
Загрейте фурната на 170 градуса. Смесете добре в купа натрошените бисквити (почти на прах) с разтопеното масло и разстелете сместа равномерно във формата за печене, като притискате към дъното и стените с гърба на лъжица. Печете за около 15-20 минути, докато покафенее. Извадете и оставете тестото да се охлади напълно.
Докато се пече основата, пригответе крема. В купата на миксера изсипете всички видове сирене, стрити предварително на трохи с ръце, сметаната и пудрата захар и ги разбивайте за около 15 минути, докато се получи гладка маса без видими парченца сирене. Докато разбивате крема, подгответе смокиновия сос: смачкайте смокините на каша (може и в кухненски робот) и ги излейте в купа, заедно с меда и коняка. Разбийте добре.
Сглобяване на чийзкейка: излейте крема върху основата, така че да я покрие изцяло, а след това излейте отгоре смокиновия сос. Украсете с няколко пресни смокини. Сложете кейка в хладилник за поне 1 час, докато кремът и сосът се стегнат.