За блата:
5 яйца
5 с.л. захар
5 с.л. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1-2 с.л. какао
За плънката:
500 гр. меко сирене (несолено, тип Филаделфия, Маскарпоне)
75 гр. пудра захар
1/2 ч.л. ванилова есенция
1 портокал - настърганата кора и сокът
50 гр. настърган черен шоколад
250 гр. желирани плодове, нарязани на парченца (възможно по-меки)
200 мл. портокалов сок за напояване на сладкиша
какао за поръсване
Разбийте белтъците с щипка сол, докато се образуват меки връхчета. Прибавете 1/3 от захарта и разбивайте, докато сместа стане лъскава и гъста. Разбийте жълтъците в отделна купа с останалата захар, докато станат бледожълти на цвят, след което внимателно ги прибавете към белтъците. Пресейте брашното с бакпулвера и какаото в яйчената смес.
Покрийте форма с диаметър 23 см с хартия за печене и излейте отгоре половината от тестото. Изпечете на 220C за 12-15 минути, докато блатът е готов. Повторете с останалата половина тесто. Охладете.
Сложете пръстена около формата, в която сте пекли блатовете. Разбийте сиренето, пудрата захар, ванилията, портокаловата кора и сок. Добавете настъргания шоколад и нарязаните желета. Сложете единия блат на дъното на формата, напоете го с портокаловия сок. Отгоре нанесете плънката със сирене. Покрийте с втория напоен блат. Сложете тортата в хладилника за 24 часа, покрита с фолио. Прехвърлете готовия сладкиш върху тортена чиния, освободете от пръстена и поръсете с какао.