200 г. бисквити (пълнозърнести или обикновени)
1/2 пакетче масло и още малко отделно
600 г. сирене тип Филаделфия (може да се замени с равни части обезсолена извара и сирене Крема)
200 г. заквасена сметана
3 яйца
200 г. захар
1 с.л. мед
1с.л. нишесте
настърганата кора на 1 лимон и 1/2 портокал
500 гр. касис (френско грозде)
Бисквитите се счукват или смилат, маслото се разтопява и двете смеси се объркват добре в купа. Дъното на форма за торта с подвижно дъно се намазва с масло (отделеното количество), по дъното и стените й се разпределя бисквитената смес равномерно, като се притиска с длан, за да се уплътни, и се оставя настрана. В голяма купа се разбиват сиренето и сметаната до хомогенна смес., добавят се захарта и една ванилия, нишестето и настърганите кори, добавят се предварително разбитите яйца и медът - всичко се разбърква с миксер. Най-накрая внимателно се добавя измитият и почистен касис (малко количество се заделя за украсата) и леко се разбърква. Сместа се сипва върху бисквитите, слага се в предварително загрята на 150 градуса фурна и се пече около 40 минути. Преди сервиране чийзкейкът престоява в хладилника поне 3 часа. Поднася се, украсен със заделения касис, а може и поръсен с пудра захар.