3 чаши брашно
1 чаша пудра захар
4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
опаковка от 225 гр. крема сирене (Филаделфия или подобно) на стайна температура
кората на 1 лимон
2 яйца
1 чаша пълномаслено прясно мляко
1 ч.л. екстракт ванилия
½ чаша масло, разтопено и охладено
1 чаша пресни боровинки (може и замразени – предварително размразени и добре отцедени)
За поръсване:
1/8 чаша обикновена захар
1/8 чаша кафява захар
½ ч.л. канела
200 гр. бял шоколад
Загрейте фурната на 200 градуса. Покрийте тавичка с фолио или хартия за печене.
Пресейте брашното, захарта, бакпулвера и солта в голяма купа. Разбийте крема сиренето с настърганата лимонена кора, докато се получи въздушна кремообразна смес. Прибавете яйцата и бийте, докато сместа стане гладка. Добавете млякото, ванилията, разтопеното масло и объркайте всичко много добре. Излейте сместа с крема сиренето в купата с брашното и с голяма дървена лъжица бъркайте, докато всичко се хомогенизира. Внимателно добавете боровинките, докато се поемат равномерно от тестото. Излейте полученото тесто в приготвената тавичка.
В малка купа смесете двата вида захар и канелата. С получената смес щедро поръсете тестото в тавата. Изпечете, докато повърхността започне да покафенява (около 30-тина минути, в зависимост от фурната).
Щом блатът е готов, оставете го да изстине, след това с лъжица за сладолед оформете от блата топки и ги потапяйте в разтопен бял шоколад, докато се покрият добре от всички страни. Ако не разполагате с такава лъжица, може да оформите топки и с ръце – вземайте по малко от блата и го овалвайте между дланите си. Оставете топчетата върху домакинска хартия, докато стегне шоколадът.