за 6 порции:
175 гр. крема сирене (Филаделфия)
175 гр. леко крем сирене (Philadelphia Light)
500 г пресни ягоди, подсушени и нарязани на половина
6 цели ягоди за украса
180 г бисквити с какао и вкус на шоколад
100 г краве масло на стайна температура
120 г заквасена сметана
2 яйца на стайна температура
25 г царевично нишесте
40 г бяло брашно
25 г ванилена захар
120 г бяла кристална захар
100 г пудра захар
80 г кокосови стърготини или ситно настърган бял шоколад
Загрейте фурната на 160 С /140 С с вентилатор/. Покрийте правоъгълна форма за кекс с хартия за печене /така, че крайщата й да се подават над формата/. На слаб котлон разтопете маслото и кристалната захар. С кухненския робот натрошете бисквитите на ситни трохи и прибавете към тях разтопеното масло и захар. Разбъркайте добре с дървена лъжица, докато трохите попият мазнината. Разстелете ½ от бисквитената смес равномерно върху дъното на формата и я притиснете силно отгоре с шпатула. Наредете върху блата ягодите. Върху тях разстелето останалата ½ от бисквитената смес и подревнете с по-леко притискане.
В дълбока купа с леко разбъркване смесете до еднородна смес двата вида крема сирене, заквасената сметана, царевичното нишесте, бялото брашно, ванилената захар и пудрата захар. Прибавете към сместа яйцата едно по едно и я изсипете равномерно върху бисквитената основа. Печете 45 мин. Извадете сладкиша от фурната и го оставете да се охлади във формата. Слод като се охлади напълно, го извадете от формата и го поставете в плато. По желание го полейте леко с течен шоколад или го пъръсете със ситно настърган бял шоколад или кокосови стърготини. Украсете отгоре с целите ягоди.