За основата:
300 гр. бисквити
50 гр. орехи
150 гр. масло, разтопено
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
За плънката:
700 гр. крема сирене, размекнато
300 гр. захар
1,5 ч.л. екстракт от ванилия
4 яйца
100 гр. заквасена сметана
За заливката:
500 гр. къпини
200 гр. захар
50 мл вода
2 супени лъжици царевично брашно
4 супени лъжици вода
Загрейте фурната на 180 градуса. На дъното на фурната поставете тава, пълна с вряща вода.
За основата: покрийте тавата за печене (20х30 см) с алуминиево фолио и я поръсете я с малко разтопено масло.
В блендер смелете бисквитите и орехите, докато получите ситни трохи. Добавете разтопеното масло и отново смелете. Добавете ванилията.
Прехвърлете трохите в подготвената тава и с чаша с плоско дъно хубаво загладете слоя. Оставете настрана.
Разбийте крема сиренето, захарта и ванилията за крема, докато получите гладка смес. Добавете яйцата - едно по едно, биейки добре след всяко добавяне. Добавете сметаната и разбийте, докато се слеят.
Излейте плънката върху кората и загладете повърхността. Печете 45 минути, след което изключете фурната и без да отваряте вратичката, оставете сладкиша във фурната за още 10 минути. След това отворете вратата до половината и оставете сладкиша във фурната за още 10 минути. Извадете чийзкейка и го оставете да изстине напълно.
За соса: поставете къпините, захарта и водата в тенджера. Кипнете сместа и варете, докато се сгъсти - около 4-5 минути. В малка купа смесете го царевичното брашно с 4 супени лъжици вода, за да се получи рядка каша, а след това я добавете при къпините и разбъркайте. Оставете да се варят още 1-2 минути, след това изключете котлона и оставете соса да се охлади.
Залейте чийзкейка с къпиновия сос и го поставете в хладилник да се охлади и да се слеят добре вкусовете - най-малко за 2 часа. Когато е готов за сервиране, извадете сладкиша от тавата с повдигане на краищата на фолиото. Махнете фолиото и с дълъг назъбен нож изрежете сладкиша на кубчета. Сервирайте.