Както често се случва, след прибиране на реколтата започват проблемите със съхраняването й за зимата.
Например на мен ми се е случвало чесънът да изсъхне напълно или след няколко месеца забелязах, че започна да гние и трябваше да изхвърля останалата част от реколтата.
Искам да споделя с вас няколко рецепти за съхранение на чесън, с които този полезен зеленчук може да издържи повече от година!
Като начало трябва кажем, че чесънът трябва да се изсуши перфектно и за съхранение да се използват само напълно здравите глави.
Не забравяйте, че и една болна скилидка може да зарази цялата реколта, огледайте го добре, преди да го приберете .
Второто условие е чесънът да не се почиства, да не се реже, а да се запази цял с корена и парче от стъблото - по този начин ще се запазят всички полезни вещества на зеленчука.
Важно условие е и премахването на замърсената почва.
Съветът на моята съседка, чийто чесън издържа до 2 години
Моята съседка Янка ми показа този метод за съхранение на чесън миналата година.
В основата му е да дадем на чесъна да диша и да се съхранява в студена, не влажна стая.
Насипете в подходящ съд сол с дебелина около 2 см и съхранявайте чесъна в нея.
Покрийте отгоре с вестник - в никакъв случай не покривайте с херметични материали, чесънът трябва да диша! Янка казва, че по този начин чесънът ще издържи дълго дори при стайна температура.
Ако нямате подходяща кутия, вземете 3-литров съд.
Изсипете 2 см дебела сол в кутията, покрийте с вестник и добавете още чесън. Покрийте и горната част с вестници.
Така събраният чесън може да се съхранява в къщата при стайна температура. Отгоре може да покриете чесъна с марля, но в никакъв случай с капак!
Чесън в буркан
Съвет от мама:
Мама пък съхранява чесъна в сух стъклен буркан от години.
Съвет от читателка:
"Съхранявам чесън в контейнери от 3 литра от години.
Просто го поставям в контейнер и покривам с парче марля или няколко листа хартиени кърпи. Миналогодишния чесън свърши едва преди няколко дни."
Съвет от баба:
Не мога да пропусна и съвета от баба - плетете чесъна и го закачете в студена, суха стая. Доказана дългогодишна практика.