1 кг. дивеч (по желание)
цели дребни лукчета (по 5-6 за порция)
чесън - две глави (обелен на скилидки)
2 дафинови листа
5-6 зърна бахар
15-на зърна черен пипер
почти пълна чаена чаша олио
1 с.л. червен пипер
1 ч. ч. вино
В тенджера се слага нарязаното месо и се задушава с много малко мазнина, почти в собствен сос. Месото се прехвърля в тенджера под налягане и върху него се редят: дребните лукчета, скилидките чесън, дафиновият лист, зърната бахар и черен пипер и чашата олио, в което е разтворен червеният пипер, накрая се добавя чаша червено вино. Тенджерата се затваря и се вари до омекване на месото - зависи от това колко е възрастно животното.
Чомлекът може да се приготви и в глинен съд, като при печенето се покрива с фолио, за да се задуши добре с подправките.