1/2 свинска глава
6-7 дафинови листа
6-7 скилидки чесън
няколко зърна черен пипер
2 картофа
2 моркова
малко пащърнак
малко целина
1 супена лъжица ориз
масло
2 супени лъжици брашно
сол на вкус
Вегета на вкус
смлян черен пипер
по желание магданоз
Първо половинката от главата хубаво се измива. Поставя се в дълбок съд и се залива с вода, така че да се покрие месото. Оставя се да заври.
Водата се излива, главата още веднъж хубаво се измива и се залива с чиста вода. Поставя се на огъня и след като заври, котлонът се намалява, добавят се сол, няколко дафинови листа и зърната черен пипер. Ври на умерен огън, докато месото започне да се отделя от костите.
Щом се свари, месото се почиства от костите. Накъсва се на дребни парченца. Поставя се в тенджерата, в която ще правим чорбата. Количеството на водата трябва да определите сами, в зависимост от това колко месо имате. Част от водата, която ще добавите, нека да е от тази, в която се е варила главата, а останалата част - чиста чешмяна. Тенджерата се поставя на котлона да заври.
Добавят се картофите-настъргани, един морков, пащърнакът, целината-настърган, чесънът - ситно нарязан, и оризът - почистен и измит. Добавят се и останалите дафинови листа. Вари се на умерен огън, докато зеленчуците омекнат.
Прави се бяла запръжка - в загрятото масло първо се запържва вторият морков - настърган, колкото да се оцвети маслото. Морковът се събира с лъжица и се маха настрана. След това се добавя брашното и се запържва, докато хубаво се зачерви. Постепенно запръжката се излива в тенджерата с чорбата и се бърка. Оставя се да заври и се опитва на вкус. Овкусява се с подправките и се оставя още малко да поври на умерен огън.
Поднася се със счукана скилидка чесън с малко сол и оцет.