Чубрицата е една от най-популярните подправки в българската кухня. Но приложението ѝ съвсем не се изчерпва само с нейните кулинарни достойнства.
Тя стимулира секрецията на жлъчен сок и така увеличава апетита и подобрява храносмилането. Чубрицата помага и при подуване на корема.
Тя има свойството да прочиства организма, а това се отразява върху бъбреците, жлъчния мехур и на лимфната система. Освен прочистващи свойства, чубрицата има и спазмолитични качества. Тя е съставка в лекарствени препарати, които помагат за справянето с чревни и жлъчни спазми.
Билката има и благоприятно действие върху пикочно-половата система. Тя спомага за нормализирането на менструалния цикъл при жените и за потенцията на мъжете.
В състава на чубрицата е установено наличието на антидепресанти. Затова се смята, че помага при депресия, стимулира мозъчната активност и осигурява прилив на енергия.