4 яйца
чаша от 200 мл захар
100 мл олио
чаша от 250 мл брашно
1 пакетче (10 гр.) ванилова захар
1/2 пакетче бакпулвер
2 чаени лъжички какао
настърганата кора от 1 лимон (по желание)
пудра захар за поръсване или шоколадова глазура (100 гр. шоколад + 3 супени лъжици масло)
100 мл топла вода
Бабовка е традиционна чешка рецепта за вкусен мраморен кекс. Много е лесен, а приготвен по този метод е пухкав и сочен, буквално се топи върху езика.
Загрейте фурната на 200 градуса и покрийте с хартия за печене тава с размери 20х30 см. Ако ще го правите в кексова форма, предварително я намазнете и набрашнете.
Отделете белтъците от жълтъците. Към белтъците добавете щипка сол и ги разбийте на твърд сняг. Към жълтъците прибавете захарта и ги разбийте до пухкава и пенеста смес, добавете олиото и топлата вода, и бийте още малко на ниска скорост.
В съда с жълтъците добавете брашното и бакпулвера, разбъркайте с шпатула или лъжица, прибавете 1/3 от сместа с белтъци и разбъркайте, докато се съединят. След това по същия начин добавете и останалите 2/3 от белтъчната смес.
Прехвърлете 1/2 от тестото в тавичката, а в останалата половина поставете какаото и разбъркайте до хомогенност. Какаовото тесто изсипете като ивица върху бялото и нашарете с вилица. Сложете кекса да се пече в топла фурна около 40-45 мин. Проверете с клечка за зъби дали е готов.
Извадете го да се поохлади и поръсете с пудра захар или шоколадова глазура.