Отдавна търся тази рецепта - оригиналът на прочутия Сладкиш Три млека . Всъщност автентичното име на този сочен десерт е Трилече, което в превод означава именно "три млека" - сигурно вече се досещате, че това е препратка към използваните в рецептата продукти. Най-важното обаче е, че със сравнително малко усилия получавате супер сочен и вкусен сладкиш, който наистина се топи в устата (просто не можем да измислим друго по-подходящо описание).
Сладкиш Три млека
Продукти:
- 7 яйца
- 100 г захар
- 180 г брашно (12 супени лъжици)
- 10 г бакпулвер
За сиропа:
- 500 мл сладкарска сметана
- 200 мл кондензирано мляко
- 1 л студено прясно мляко
- 400 г готов карамелен сос (или за домашен карамел: 200 г захар и 200 мл сладка сметана)
Приготвяне (за тава 25х40 см):
Намажете тавата с една супена лъжица олио и я постелете с хартия за печене (така по-лесно залепва и остава равна). В отделни купи отделете белтъците от жълтъците.
Поставете белтъците в дълбока купа, след което ги разбийте до получаване на твърда пяна, която не спада при обръщане на купата. Трябва да ги разбивате 10 минути непрекъснато, за да получите тази структура.
Снимка: YouTube
В друга отделна купа смесете седемте жълтъка със 100 г захар, след което ги разбийте с миксер, докато захарта се разтвори и се получи лека кремообразна текстура. Трябва да разбивате непрекъснато в продължение на 5 минути.
Снимка: YouTube
След това добавете разбитите жълтъци към белтъците и ги разбъркайте с телена бъркалка или лъжица/шпатула. Бърка се бавно и внимателно, за да остане сместа пенлива и въздушна. Към гладката смес добавете пресятото брашно (180 г) смесено с 10 г бакпулвер.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Сместа се разбърква внимателно с бавни движения до гладкост, след което се изсипва в подготвената форма. Разстелете равномерно и заравнете и разклатете тигана няколко пъти, за да освободите всички мехурчета. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
След 10 минути намалете температурата на 150 градуса и печете още половин час. Изпеченият блат се оставя да се охлади за 10 минути. През това време пригответе заливката: В купа смесете 500 мл сладкарска сметана и 200 мл кондензирано мляко.
Отстранете хартията за печене от изпечената кора. Изсипете заквасената сметана на дъното на съд за печене, а отгоре наредете изпечената кора. Надупчва се плътно с тънко дървено шишче и се залива отгоре с 1 литър студено мляко.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Оставете да кисне 10 минути. След това карамелът се разбърква добре, за да омекне и се разпредели равномерно отгоре и тортата се оставя в хладилник за 2 часа. Ако нямате карамел от магазина, направете си сами: сложете захарта в дълбок съд (с по-светла вътрешност, за да се определи по-лесно цвета на карамела) и я загрейте на огън, като разбърквате, докато се разтопи.
Снимка: YouTube
Когато се разтопи, спрете да бъркате и изчакайте захарта да се разтопи напълно и да добие тъмнозлатист цвят. Не го преварявайте, защото ще има горчив вкус. Изсипете сладката сметана със стайна температура или леко затоплена в карамелизираната захар.
Снимка: YouTube
Внимавайте, защото ще пръска. Тъй като захарта първоначално ще се втвърди, гответе на слаб до среден огън, докато се разтопи в крема. Продължете да готвите, като бъркате непрекъснато, докато се сгъсти и стане кремообразно.
Оставете карамела леко да се охлади и след това залейте сладкиша.
Снимка: YouTube
Разклатете леко, за да се изравни и след малко приберете десерта в хладилника. Този сладкиш е раят за всички любители на сочните десерти.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!