Куркума - подправката с наситен оранжев цвят и приятна миризма, която често се използва като оцветител в хранителната промишленост. В народната медицина на ориенталски страни, обаче, тя играе много по-голяма роля.
Съставът на подправката включва веществото куркумин - активната съставка, която стимулира храносмилателната дейност , помага да се справим с диабет, както и да отслабнем. Ето защо пикантният златен прах е полезно да се добавя към храни и напитки всеки ден - най-добре на празен стомах с вода.
Това може би вече ви е известно, но сигурно за мнозина ще е новина фактът, че ползите от куркумата се отключват само в комбинация с определени продукти!
Оказва се, че за цялостно усвояване на куркумина са необходими проводници , без които тялото ни не може да се възползва напълно от полезното вещество . Именно за тези продукти ще говорим по-нататък.
Как да извлечем максимална полза от куркумата
- Както доказват последните проучвания, обичаната от всички подправка черен пипер увеличава полезните свойства на куркумина с около 20 пъти! Трябва просто да добавите няколко зрънца черен пипер в храната или питието със златист оттенък.
- Според американския лекар Джоузеф Меркола, куркуминът е в състояние значително да повиши защитните функции на организма. За да направи това, куркумата трябва да се използва заедно с растителни и млечни мазнини .
- Интересно е и становището на видния онколог от САЩ Сарасвати Сукумара, който настоятелно препоръчва да загряваме куркумата преди употреба.
Тези три правила за използването на слънчевата подправка се комбинират в приготвянето на така нареченото златно мляко - загрята смес от мляко, черен пипер, куркума и мед.
Нека и вашите приятели узнаят за правилата за използване на ценната подправка - споделете тази статия с тях!