Една невероятно бърза и лесна рецепта за картофи Hasselback – чудесен деликатес и за вашата трапеза
Картофи Hasselback бихте могли да приготвите в два варианта – натурални и с плънка. Приготвяла съм и по двата начина.
Необходими продукти:
големи картофи – най-добре е да бъдат червени, защото са по-вкусни от жълтите
олио
скилидка чесън
розмарин
краве масло
сол
черен пипер
див лук или пресен лук
За плънката:
бекон
домат
топено сирене
кашкавал
кисели краставички
Приготвяне:
Измийте големи картофи, подсушете ги и след това ги нарежете по начина, по който е показано на видеото. Кулинарът постави две китайски пръчици за хранене от двете страни на картофа, за да може ножът да не достига до края и така нарязаните картофи да приличат на ветрило.
В тиган стоплете олио или зехтин, сложете скилидка чесън и клонка розмарин. Ако нямате, използвайте клонка домашна чубрица (мерудия). Правила съм ги така – типично български вкус. С тази мазнина намажете нарязаните картофи, които предварително сте поставили в тавичка с хартия за печене.
След това ги посолете и ги поставете да се изпекат във фурната при 350 F или при 180 C в продължение на 60 минути. След като извадите готовите изпечени картофи Hasselback, намажете ги с разтопено краве масло, което слагате в тигана с чесъна и клонката розмарин или чубрица. Намажете обилно с краве масло с помощта на четка, както е показано на видеото, защото така е най-удобно и става равномерно.
Нарежете на ситно див лук, според оригиналната рецепта, или пресен лук, с който ръсите готовите изпечени картофи Hasselback. Ако решите да сложите плънка между отделните пластове на картофите, трябва да го направите преди да ги извадите от фурната – 5 или 10 минути по-рано, в зависимост какво сте решили да сложите.
Можете да им приготвите млечен или друг вид сос, който вкъщи обичате.
Аз съм пекла картофи Hasselback и след това ги поднесох един път със салата Снежанка и един път с кьопоолу. Бяха фантастични.