Често се случва да попитате някой, който има проблеми със затлъстяването, дали няма намерение да отслабне, и той да ви каже: О, да, аз съм на диета и почти нищо не хапвам. И най-вероятно е така, колкото и да не ви се вярва…
Истината е, че в борбата срещу затлъстяването не помагат нито диетите, нито упражненията.
Загубата на тегло, без вреда за тялото – това е нещо доста по-сложно, отколкото изглежда на пръв поглед.
И така, каква е тайната на тънко тяло?
Последните изследвания на учените от Държавния университет на щата Джорджия, доказаха че една от основните причини за затлъстяването са изкуствените емулгатори в храната!
Тези вещества са нужни за свързване на несмесващи се компоненти. Преди за тази цел се е използвал яйчен жълтък. Съвременната хранително-вкусовата промишленост използва негови синтетични аналози, като моно- и диглицериди на мастните киселини, глицерол естери, лецитин и други.
В малки количества, тези вещества са относително безвредни, но през последните години по магазините се появиха продукти с екстра дози емулгатори. Те биха могли да бъдат намерени в почти всички видове продукти: кисело мляко, сладолед, майонеза, сладкарски и хлебни изделия и дори плодови десерти.
Учените са анализирали консумацията на емулгатори от съвременния човек и провеждат опит върху мишки, като им дават храна с емулгатори, в доза съизмерима с тяхното тегло. Скоро, опитните животни развили бактериален дисбаланс в червата и започнали да наддават на тегло, въпреки, че не се хранили кой знае колко обилно. Заедно с това се появили и още куп здравословни проблеми.
При мишките, както и при хората, бил налице нарушен метаболизъм, заради което животните въпреки, че консумирали същото количество храна, както и преди, започнали да наддават на тегло. Освен това, те имали и проблем с червата. Протекцията на здравето и бърза загуба на тегло са възможни само в случай на безупречна работа на храносмилателните органи!
И така – стигаме пак до онази позната сентенция, която гласи, че ако искаме да сме здрави и слаби, е необходимо да четем етикетите на храните или да се храним с възможно най-естествени продукти, на които им е спестена каквато и да е термична, или друга обработка.
Бъдете особено внимателни за следните Е-та в храната: E322, E422, E432-436, Е471, E472, Е473, E476, E491