Тази баница е толкова вкусна, че надминава даже прочутите турски банички. Плънката може да се направи по различни начини, но тази с кисели краставички ми е любима. Освен това тази година направих много зимнина, така че от туршията сега използвам краставичките за баници и други ястия.
Прави се толкова лесно и просто с готови кори, от които ще ви трябват само 9 броя. След това се приготвя заливка като тесто за палачинки, с която се заливат корите с плънката. Тази Витаминна баница е изключително вкусна и подходяща за всякакви поводи.
Витаминна баница
Продукти:
по-малко от 1 пакет кори за баница (9 кори за три рула)
2 яйца
15 г мая
100 мл прясно мляко
1 супена лъжица захар
Освен това:
Още 70 мл прясно мляко
100 мл олио
100 г брашно
50 г грис
сол на вкус
За плънката:
250 г сирене
1 голяма кисела чушка от туршия
1 яйце
3 кисели краставички
Приготвяне:
В малка купа поставете маята заедно с млякото (100 мл) на стайна температура. Добавете 1 чаена лъжичка захар, разбъркайте и изчакайте да набъбне. В по-дълбок съд се разбиват яйцата, също предварително престояли на стайна температура, и се добавят останалите 70 мл мляко.
Трябва да отбележа, че правилната рецепта става от общо 300 мл мляко, но аз слагам по-малко, защото правя по-малко количество. Добавете олиото, брашното и гриса. Разбъркайте добре, за да няма бучки и добавете сол на вкус.
Въпреки че може да ви се стори твърде много олиото, тази баница няма да е много мазна, защото заливката се намазва върху корите. Ако в заливката има бучки брашно, може да добавите още мляко.
Освен това, ако нямате грис, може да добавите 150 гр. брашно. Разбъркайте добре и след това оставете заливката настрана и започнете да приготвяте пълнежа. Сложете сиренето и 1 яйце в купа. Разбъркайте добре с вилица, но не намачквайте сиренето напълно, нека се усеща.
Към този пълнеж добавете нарязани на кубчета чушки от туршия и кисели краставички. Комбинират се чудесно. Вземете кора и я поставете върху работната повърхност. Намажете кората със заливката, след което сложете втората и третата кори отгоре и намажете и двете със сместа, като я разпределите равномерно.
След това добавете плънката на един ред и завийте кората на руло от страната, от която започва плънката, като оставите малко място в началото. Така приготвеното руло се слага във форма и се правят още 2 такива рула. Ако искате да направите по-голямо количество, трябва да направите повече плънка и ще ви трябват повече кори.
Баниците се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 50 минути. След това се оставят да изстинат под кърпа, след което се нарязват на по-малки банички.
Да ви е сладко!