Катето Евро е безспорен кулинарен ас сред актьорите (а и не само). Самата тя готви с удоволствие и се опитва да запали с кулинарен ентусиазъм и малката си внучка, кръстена на нея.
"Както вече съм ви казвала - у дома се правеха много сладкиши.
Спомням си, че за всички празници и тъжни поводи майка ми правеше точена баница и крем пита, които така и не можах да приготвя, като нея.
Винаги съм имала особен поглед към сладкишите,мисля,че те обединяват някак семейството, защото сладкото винаги успокоява и радва всички.
Иска ми се да науча моята внучка да приготвя сладкиши и това да и носи радост!
Някой път през нощта се сещам да направя десерт, скачам и започвам.
В тихата кухня си измислям десерта и спокойствието нахлува в душата ми.
Та искам да споделя с вас един от любимите ми десерти, които приготвяше майка ми."
Крем пита
Продукти:
3 яйца (отделят се два жълтъка за крема)
1/2 пакетче амонячна сода
1/2 кг брашно
4-5 суп.л. масло
1 яйце с 2 белтъка
1 кафяна ч. захар
За крема:
1 л прясно мляко
5 с.л. брашно
125 г масло
2 жълтъка
1 1/2 ч.ч. захар
ванилия
Приготвяне:
Омесвате тесто от посочените продукти и го разпределяте на 3 топки.
Оставяте го да почине 15 минути и след това разточвате с точилка кръгъл блат с дебелина около половин сантиметър.
Печете около 15-20 мин на 170 градуса.
Изпичате и трите блата и се заемате с крема: смесвате брашното със захарта, разбитите жълтъци и малко от топлото мляко. Слагате останалото мляко да заври, след което на тънка струйка прибавяте горната смес и бъркате до сгъстяване. Към горещия крем прибавяте мекото масло и ванилията, и разбърквате хубаво.
След като редувате блат, крем, блат, крем, завършвате с блат и поръсвате с пудра захар.
Надявам се да ви хареса!