Тези вкусни многослойни банички ще впечатлят любителите на домашните печива. Нежно слоесто тесто , кафява хрупкава коричка, лекота на приготвяне - всичко това заедно прави баничките с айран изключително примамливи. Ще искате да ги приготвяте отново и отново, а пък всички, на които ги поднесете, ще ги разграбят от масата, без да им дадат време да изстинат! Ето рецептата за чудни банички с айран без кори и мая:
Чудни банички с айран
Продукти:
200 мл + 1 супена лъжица прясно мляко
100 г айран или кисело мляко
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сода за хляб
400 г брашно
60 г масло
1 жълтък
Приготвяне:
Изсипете 200 мл мляко в купа, добавете към него айрана, солта, захарта и разбъркайте добре.
Пресейте вътре половината брашно със содата за хляб и омесете тестото с шпатула. След това постепенно добавете останалото брашно, като към края омесете на ръка. Важно е тестото да е меко, без да залепва за ръцете ви.
Покрийте тестото с фолио и оставете да почива 15-20 минути.
Разделете отпочиналото тесто на 4 части, от всяко парче оформете топка. Покрийте готовите топки с прозрачно фолио филм и оставете тестото да се отпусне за 5 минути.
Разточете всяка топка отделно, като не забравяте първо да я напудрите с брашно. кората трябва да е тънка.
Приблизителният размер и форма на корите трябва да са еднакви. Намажете готовата кора с разтопено масло и веднага пристъпете към разточване на следващата топка.
Поставете новата кора върху предишната и ги изравнете, като се опитвате да премахнете всички въздушни мехурчета, ако е възможно.
Намажете и следващия слой с масло. Продължете по този начин, докато разточите всички топки. Последната кора не се маже с масло.
Поръсете работната повърхност с брашно и прехвърлете всички 4 слоя тесто върху нея. Поръсете с брашно най-горния слой и след това разточете всички слоеве колкото е възможно по-тънко, за да постигнете максимално наслояване. Навийте тестото на руло.
Завийте рулото на охлюв, след което леко го поръсете с брашно и отново го покрийте с фолио. Оставете тестото да почине 15 минути.
Прехвърлете охлюва върху хартия за печене или силиконова подложка, разточете го колкото е възможно по-тънко, тъй като времето за печене директно зависи от това. В идеалния случай кората не трябва да е по-дебела от половин сантиметър.
Отделете жълтъка от яйцето директно върху кората. Добавете малко мляко, разбъркайте с четка и след това намажете върху цялата повърхност. Пъхнете намазната баница във фурна, предварително загрята до 180 С и печете 15-20 минути.
Прехвърлете готовата баница върху решетка и я оставете леко да се охлади, след което я поднесете топла.