Има ли по-ароматни от курабийките за Великден ? Още преди да настъпи празника, във всеки дом ухае чудесно на прясно изпечено тесто, ванилия и лимон. Днес ви предлагаме да опитате тези чудни великденски курабийки от тесто с мая .
Великденски курабийки с мая
Продукти:
2 яйца + 1 жълтък за намазване
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. разтопена мас или масло
20 гр.жива мая
настъргана кора на 1 лимон
захар - за поръсване
50 гр. смлени орехи за поръсване
около 700 гр. брашно
Приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта и към тях добавете предварително захванатата в топлото прясно мляко мая.
Разбърквайте и добавете мазнината, лимоновата кора и най-накрая - пресятото брашно. Замесете гладко тесто.
От тестото разточете кора и изрежете курабийки с формички, а може просто да късате парченца и да оформите сплескани топчета.
Подредете курабийките в тава, покрита с хартия за печене. Оставете ги да се надуят хубаво, след което отгоре ги намажете със смес от разбития жълтък с малко олио, поръсете със смлени орехи и малко кристална захар.
Пъхнете ги да се пекат в умерено загряна фурна до приятен загар и готовност.