Чудният боб в гърненце на Катето Евро по стара семейна рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Чудният боб в гърненце на Катето Евро по стара семейна рецепта:
Чудният боб в гърненце на Катето Евро по стара семейна рецепта:
20976
Източник: edna.bg
Чудният боб в гърненце на Катето Евро по стара семейна рецепта:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Една от най-големите кулинарки у нас, актрисата Катето Евро , често пъти споделя рецептите за своите уникални гозби. Специално за Коледа тя издаде една стара семейна рецепта за боб в гърне , която ви предлагаме да опитате и вие.

Ето какво разказва чаровната фурия за въпросната гозба:

"Моя дядо Петър, който ме е отгледа, държеше много на храната, искаше да му се приготвят минимум по 4-5 ястия на ден.

Както вече съм казвала за него, не уважаваше постните храни - казваше им - гарнитура, но обичаше да има боб и баба разнообразяваше това вариво в различни варианти. Например сухи червени чушки пълнени с боб, боб със зеле на фурна, печен с ориз и домати. Разбира се винаги имаше някакво месце!

Та искам да ви кажа за боба в гърне на баба ми Александра":

Зрял боб в гърне

Необходими продукти: 

половин пакет зрял боб

1 голяма глава лук

2 червени чушки, може и сухи

 зелена чушка

четвърт глава целина

2 моркова

2-3 домата

1 кафена чашка олио

зеленчуков бульон

червен пипер

щипка джоджен и девесил

Начин на приготвяне:

Бобът се накисва и престоява цяла нощ във водата, която след това се изхвърля. 

После трябва да се измие и да се кипне за една минута, а след това и тази вода да се изхвърли.

Аз обичам да правя боб в гърне или керамичен гювеч. Слагам едновременно всички съставки Р боба, накълцаните на ситно лук и чушки, морковите и целината.

Ако обаче червените чушки са сухи, слагам ги цели.

Добавям олиото и зеленчуковия бульон, така че да покрие боба и да остане един пръст течност отгоре, добавям червения пипер, джоджена, девесила и олиото.

Доматите обелвам и настъргвам. 

За да затворя плътно гърнето, правя тесто за запечатване на съда от брашно (3-4 супени лъжици) и вода.

Запечатаното гърне слагам във фурната за два-три часа на 150 градуса.

боб в гърне

Накрая, когато го разпечатам, поръсвам обилно със ситно нарязан магданоз. Хубаво е понякога да се сложи и месце свински гърди, бекон, пушени ребра, наденица...

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft