Мойте Рецепти
Закваска:
В съда, в който ще месите, разбийте киселото мляко и го разбъркайте с хладката вода. Добавете маята, 5-6 супени лъжици от премереното брашно, захарта. Разбъркайте до гладка смес, покрийте с кърпа или капак и оставете около 15 минути, за да се активира маята.
След като маята шупне, в нея добавете половината от олиото и добре разбъркайте, а след това бавно добавяйте от брашното, в което вече сте смесили солта, и започнете да месите. Не добавяйте брашното наведнъж. В зависимост от брашното количеството му варира с около 50 гр. повече или по-малко. Замесете тесто и в самия край добавете останалата част от олиото и измесете. Трябва да получите доста меко тесто, което не залепва за ръцете. Покрийте и оставете да втасва толкова дълго, колкото е необходимо, за да утрои обема си.
Втасалото тесто разделете на 16 части, омесете ги на хубави топки и ги поставяйте в тавичка, предварително намазнена или покрита с хартия за печене и леко поръсена със сол. След като сте оформили и наредили хлебчетата в тавата, оставете ги отново да втасат добре.
Втасалите хлебчета намажете добре с разбитото кисело мляко, а след това - с олио. Поръсете ги с малко едра сол. Сложете ги да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 - 45 мин.
Извадете изпечените питки от тавата да се охлаждат на решетка или дървена дъска, но не покривайте с нищо - в това е магията на хрупкавата кора.
Забележка:
Коричката е хрупкава, тестото е порьозно и меко, хлебчетата са идеални дори и само с шарена сол. Ако ги покриете с кърпа след изваждането от фурната, кората ще омекне. Преценете сами как ги предпочитате.