Най-красивият козунак е по тази рецепта - този шедьовър ще вземе акъла на всички на трапезата:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Най-красивият козунак е по тази рецепта - този шедьовър ще вземе акъла на всички на трапезата:
Най-красивият козунак е по тази рецепта - този шедьовър ще вземе акъла на всички на трапезата:
8336
Най-красивият козунак е по тази рецепта - този шедьовър ще вземе акъла на всички на трапезата:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Съвсем скоро всички ще празнуваме един от най-големите християнски празници - Великден. Повечето домакини са опитвали да правят козунак поне веднъж в живота си, а за много домашните козунаци са задължителни на трапезата. Днес ви предлагаме един изключително вкусен вариант на традиционния козунак - Чудо-козунак с боровинки .

Поднесете го на трапезата и ще вземете акъла на роднините! Ето рецептата за боровинков козунак стъпка по стъпка:

Чудо-козунак с боровинки

Продукти:

Пшенично брашно - 330 гр.

2 чаени лъжички суха мая

прясно мляко - 40 мл

захар - 135 гр.

извара - 200 гр.

масло - 50 гр.

яйце - 1 бр.

жълтъци - 2 бр.

сушени боровинки - 100 гр.

бадемови люспи - 50 гр.

ванилия, течна - 1 ч.л.

сол - 0,5 ч.л.

зехтин

пудра захар

Приготвяне:

Първо трябва да се приготви тестото. За целта добавете маята и 5 g захар към топлото мляко, след това пресейте 30 g брашно и разбъркайте до гладка смес. Покрийте с прозрачно фолио или кърпа, и поставете закваската за 40 минути на топло място. Обемът на тестото трябва да се увеличи 2 пъти.

закваска тесто

Натрошете изварата отделно, добавете закваската, яйцата, жълтъците, захарта, ванилията и солта, разбийте до гладка смес. Замесете лепкаво тесто, като бавно добавяте останалото брашно.

Намажете стените на купата със зехтин и поставете тестото там. Покрийте съда с кърпа, предварително напоена с гореща вода, и поставете на топло място за около 1,5 часа.

закваска с мая

Намажете ръцете си с масло, за да улесните работата. Разделете тестото на три части: две по-големи и една малка. Покрийте тестото с фолио и оставете всяка порция за 10 минути.

тесто за козунак

Поръсете брашното върху работната повърхност, поставете върху него едно парче тесто и разточете на тънък правоъгълен слой. Намажете го с меко масло, поръсете с боровинки и бадеми. Навийте тестото на руло, покрийте с фолио и направете същото с останалото тесто.

козунак с боровинки

Поставете първото руло върху работната повърхност и разрежете на две по дължина, оставяйки няколко сантиметра неразрязани. Навийте единия край на фитила на спирала, а след това завийте и другия над него. Направете същото с останалите рула.

козунак с боровинки

Прехвърлете козунаците в три форми и оставете на топло място за още час. 

боровинков козунак

След това печете 10 минути на 190 ° C, след което намалете температурата до 180 ° C и печете около 30 минути. Когато козунакът се изпече, оставете го малко да се охлади, след което поръсете с пудра захар.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft