Рецепта на Ана Велевска. Това е една от най-добрите рецепти за мекици , които не поемат много мазнина при пържене и се получават много вкусни, меки като памук с въздушни мехурчета в средата. Можете да ги хапвате за закуска, вечеря или лека закуска със сирене, но можете да ги ядете и със сладко или захар. Ето какво ви трябва за тези Чудо-мекици с кисело мляко от хладилника:
Чудо мекици от хладилника
Продукти:
500 мл прясно мляко
1 кубче прясна мая
1 пакетче бакпулвер
4 яйца
1 супена лъжица сол (или на вкус)
200 мл кисело мляко
около 1,4 кг брашно (повече или по-малко)
От това количество излиза много тесто, което можете да съхранявате в хладилник до седем дни и да изваждате от тестото при нужда. Но ако смятате, че ще ви е много, намалете съответно съставките.
Ето как се приготвят:
Всички съставки трябва да са на стайна температура, като това важи особено за яйцата, прясното и киселото мляко, които обикновено се изваждат от хладилника непосредствено преди приготвянето на рецептата и затова тя е неуспешна.
Затова извадете яйцата и киселото мляко от хладилника навреме, за да са на стайна температура. Загрейте малко млякото, за да е хладко/топло, след което разтворете маята в него с една чаена лъжичка захар.
Оставете за 10 минути на топло без течения, за да активирате маята и да се разпени. Ако използвате суха мая, използвайте две пакетчета. Сложете по-голямата част от брашното, яйцата, киселото мляко, солта и маята в голяма купа за месене.
Разбъркайте добре с лъжица, докато съставките се комбинират и брашното поеме течността. След това омесете тестото на ръка и добавете останалото брашно. Трябва да получите средно меко тесто като за мекици (не прекалено твърдо).
След като се омеси добре, поставете в голяма купа, леко намазана с олио. Покрийте тестото с плик или прозрачно стреч фолио, което трябва да намажете отвътре, за да не залепне тестото по него.
Така приготвеното тесто може да престои в хладилник до 7 дни. Когато искате да изпържите мекици, извадете тестото и ги оформете с ръце (намазнете ръцете и разтеглете тестото на тънка кора).
Сложете малко олио, около пръст, в тигана, в който ще ги пържите, след което изпържете мекиците от двете страни. Останалото тесто се връща в хладилника. Можете да ядете тези мекици със сирене, със сладко от смокини или друг плод по избор.
Можете да използвате тестото след няколко часа, за предпочитане на следващия ден. След като го приберете в хладилника, можете да направите мекиците за закуска, вечеря или ако някой ви дойде на гости, защото са бързи и наистина меки, вкусни и не попиват олио.