За много хора най-вкусната част от милинките е не пухкавата средичка, а хрупкавата коричка . Ако искате вашите да хрупкат приятно и да са златисти на цвят, ние имаме идеалната рецепта за чудо-милинки със златна заливка .
Чудо-милинки със златна заливка
Продукти:
250 г брашно
100 мл прясно мляко
1 яйце
8 г прясна мая
1 ч.л. сол
1 ч.л.захар
40 мл олио
За заливката:
100 гр. сирене
50 гр. масло
2 с.л. царевично брашно
1 яйце
2-3 с.л. кисело мляко
Приготвяне:
Затоплете прясното мляко и разтворете маята заедно с и 1 ч.л. захар. Пресейте брашното.
Направете кладенче и излейте вътре млякото с шупналата мая, добавете яйцето, олиото и солта. Замесете меко тесто. Сложете го в купа и покрийте с кърпа. Оставете купата на топло в леко загрята фурна, докато тестото удвои обема си.
От втасалото тесто късайте малки парчета, направете ги на топка и потопете за кратко в разтопено краве масло. Наредете милинките в тава (диаметър 26 см), покрийте с кърпа и оставете отново да втасат.
За заливката: разтопете 50 г краве масло, запържете 2 супени лъжици царевично брашно. Отдръпнете съда от котлона и изсипете разбитото с кисело мляко яйце. Разбъркайте.
Натрошете сиренето върху милинките и полейте с приготвената заливка. Изпечете милинките на 180 гр. до приятен загар.
Да ви е сладко!