Ако още не сте намерили идеалната рецепта за питка с мая , то спрете да търсите! Ние ще ви научим как да си приготвите невероятно пухкава и ароматна погача от тесто с айран . Тестото се получава мекичко - точно като мекото на ухото, и много приятно за работа.
Чудо-питка от тесто с айран
Продукти:
1 яйце
5 гр.суха мая (малко по-малко от 1 пакетче, може и 1/3 кубче жива мая от 42 гр.)
1 ч.л.кисело мляко
350 мл айран (по-гъстичък или рядко кисело мляко)
2 с.л.олио
80 гр.масло (на стайна температура)
1 ч.л.сол (без качул)
около 500-550 гр.бяло брашно
Снимка: gozbite.com
Приготвяне:
Добре е предварително всички продукти да са на стайна температура. В айрана разтворете мята и 2-3 супени лъжици брашно. Трябва да се получи кашичка. Оставете я настрана за 10-15 мин.
Щом маята се активира (шупне), добавете към нея белтъка на яйцето (жълтъка заделете за намазване на питката), 2-те супени лъжици олио, солта и постепенно започнете да добавяте пресятото брашно, като първо бъркате с лъжица, а след това месите на ръка.
Може да използвате за месенето кухненски робот/миксер с приставки за тесто или да го замесите в хлебопекарната. Тестото трябва да е гладко, еластично и удобно за работа. Как да приготвите идеалното тесто може да прочетете тук.
Оставете готовото тесто в намазнен съд или полиетиленов плик за 1 час да втасва.
Сега идва ред на оформянето на питката.
Втасалото тесто разделете на 3 части. Разточете първата на кора с диаметър 20 см. Намажете отгоре равномерно с половината от мекото масло. Разточете втората топка тесто със същия размер и я поставете върху първата. Намажете с останалото масло и покрийте с третата разточена кора.
Вземете подходяща тавичка за печене (диаметър 26 см), покрийте я с намазнена хартия за печене. След това разточете корите на диск с големината на тавата и прехвърлете вътре питката.
С много остър нож или нож за пица разрежете питката на 8 равни части, като в средата оставите кръг с диаметър 10-тина см (може да поставите чаша или купичка и да режете от нея в посока навън). Трябва да се получат 8 полутриъгълника. Усучете всеки 2 пъти в една и съща посока.
Покрийте питката с кърпа и оставете на топло да втаса за 20-25 минути.
Втасалата питка намажете с отделения жълтък, смесен с чаената лъжичка кисело мляко.
Сложете питката в предварително загрята фурна на 180 градуса на средна скара и печете около 35 минути. Изпечената питка покрийте с кърпа и оставете да почива 15 минути.
Да ви е сладко!
Забележка: Оформянето на питката е по желание. От така приготвеното тесто с аяран можете да направите питки, тутманици, хлебчета, кифлички и всякакви вкусни тестени изделия!