Ястие без лук не е ястие, казват майките и бабите ни. Можем обаче да ползваме с голям успех лука и при други обстоятелства.
Лук при оток от удар или навяхване – обелете и нарежете на ситно глава лук. Добавете супена лъжица захар и разбъркайте добре. С тази смес правите компрес всеки ден на засегнатото място.
Лук при циреи и абсцеси – запечете глава лук и намачкайте на каша. Още докато е топла, направете превръзка с нея върху гнойния участък. Сменяйте я 2 пъти на ден.
Лук при настинка и запушен нос – капнете по 2 капки сок от лук във всяка ноздра. Внимание! Не прилагайте при деца, защото наистина е болезнено, но пък ефектът е ненадминат.
Лук при кашлица – настържете глава лук и смесете с 6 с.л. гъша мас. Намазвате със сместа гърлото и гърдите, увивате с шал и стоите поне час. Сутрин, на гладно, хапвайте по половин чаена лъжичка от сместа.
Лук при изтощена коса – смесвате 6 части отвара от корени от репей с 4 части пресен сок от лук и 1 част ракия. Получената смес втривате хубаво в скалпа, увивате с кърпа, стоите 2 часа и после измивате с шампоан. Процедурата се прави всяка седмица.