Витамин Б17 , който се намира в семената от кайсии е все по-популярен алтернативен лек за рак , но експерти предупреждават за неговата токсичност и опасността от неговото консумиране. Алтернативните методи за лечение на рак често представляват последната сламка на надежда при хроничните болни от рак, особено при тези видове с ниска ставка за лечение или оцеляване. Поради това, чудотворните методи са много популярни, а една от тях е и лечение на рак с витамин Б17 , който се нарича още амигдалин. Този витамин за първи път е открит в горчивия бадем, а по-късно и в семената на кайсиите благодарение на химикът Ернст Т. Кребс.
Витамин Б17 се състои от една молекула бензалдехид (benzaldehyde), една молекула хидроцијанид (HCN - hydrogen cyanide) и две молекули глюкоза (захар).Бензалдехидот и цианида са отровни елементи, а хората които залагат на този метод на лечение на рака твърдят, че тези токсични елементи са съсредоточени само върху раковите клетки. Но учените предупреждават, че цианида в този лекарствен продукт може да убие болния преди да го направи рака, пише Daily Mail. "Вземането на цианид в семената от кайсии доведе до сериозни странични ефекти, като загуба на чувството за допир и скованост на пръстите, но и смърт, ако отровата се утаи в тялото ", се казва в предупреждението на британската агенция за стандарти на храните и лекарствата.
Повечето сайтове, които продават тези семена препоръчват консумация от 10 до 12 от тях на ден за предотвратяване на разширяването на тумора, което е половината от дозата, за която е установено, че е смъртоносен за здравия човек. При пациенти, лекувани с химиотерапия и отслабен имунитет, дори и тази доза може да бъде фатално.