Поне два пъти седмично готвя лучени питки . На външен вид, най-обикновени и незабележими, те се оказват много вкусни, сякаш с пълнеж . Мекото тесто с добавка на лук и чесън превръща лакомството в достоен заместител на скучния хляб.
Сервираме тортилите с лук към супата, месото, рибата, салатата и дори само като закуска. Освен това можете да ги намажете с пастет или друг пълнеж, след което ще получите необичайна закуска. Разбира се, семейството и гостите ще го оценят!
Съставки
Лук 1 бр.
Чесън 1 скилидка
Вода 200 мл
захар 50 гр
яйце 2 бр.
Сол 1 ч.л
Слънчогледово олио на вкус
мая 1 ч.л
Пшенично брашно 600 гр
готвене
Нарежете на едро лука и чесъна, добавете вода и яйцата, смелете съставките с блендер до гладкост
В яйчено-лучената смес добавете сол, захар, мая и 2 с.л. растително масло, разбъркайте добре.
Добавете брашно и омесете тесто. Покрийте купата със стреч фолио и оставете за 1 час.
Разделете тестото на 8 части, оформете топка от всяка и след това разточете на пласт.
Загрейте растителното масло в тенджера и запържете питките от двете страни до готовност.
Можете да добавите още чесън към лучените питки от тесто с мая , ако обичате пикантност. Също така опитайте да експериментирате с любимите си подправки. Вкусът на тортилите всеки път ще бъде различен!