за тестото:
1 ч. ч. вода
100 г масло
½ ч. л. сол
1 ч. ч. брашно
3 яйца
300 мл олио за пържене
за поръсване:
3 с. л. захар
1 ч. л. канела
1 ч. л. настъргана портокалова кора
за горещия шоколад:
800 мл прясно мляко
200 г тъмен шоколад
6 с. л. захар
2 с. л. царевично нишесте
1 ч. л. чили или ванилия, по желание
Водата за тестото се кипва заедно със солта и маслото. Брашното се изсипва наведнъж и се разбърква на слаб огън с дървена лъжица, докато тестото стане на топка. Отстранява се от огъня и се оставя за 1-2 мин. да се поохлади.
В горещото тесто се добавят едно по едно яйцата при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица. Всяко следващо се добавя, след като предишното се е абсорбирало напълно.
Тестото се слага на порции в по-тънък шприц с къдрав накрайник. Олиото се загрява и се шприцоват ивици с дължина 10-15 см. Изпържват се до златисто.
Канелата и портокаловата кора се смесват със захарта, и горещите чурос се овалват в тази смес.
Нишестето за горещия шоколад се разтваря в 100 мл от прясното мляко. Останалото мляко се слага да заври заедно със захарта и чилито или ванилията. Прибавя се натрошеният шоколад и се разбърква се, докато се разтопи. Слага се разтвореното нишесте при постоянно разбъркване. След 3-4 мин. шоколадът е готов. От време на време се разбърква, докато се поохлади, за да не хване коричка.
Горещите чурос се сервират с купичка или чаша шоколад и се топят в него преди всяка хапка.